Θεματα υγειας

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

<< Ο ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ >>

Γράφει η Γενικός Ιατρός κ. Διαμάντη Παναγιώτα κάτοικος Φυτόκου.

     ¨Ενας στους 4 Έλληνες πάσχει από υπέρταση ενώ σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 που έχουν υηλή πίεση αγγίζει το 50%.

Από το ποσοστό αυτό το 40% δεν γνωρίζει ότι πάσχει από υπέρταση ενώ το 35% δεν είναι σωστά ρυθμισμένο.

      Ως υπέρταση ορίζεται η αύξηση της πίεσης >130/80. Η νόσος αυτή δεν προκαλεί συμπτώματα ούτε γίνεται αισθητή. Η διάγνωση βασίζεται αποκλειστικά στη μέτρηση της πίεσης. Λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας που παρουσιάζει τόσο σε φυσιολογικά όσο και σε υπερτασικά άτομα, η διάγνωση βασίζεται σε τουλάχιστον 2 επισκέψεις με 2 μετρήσεις σε κάθε επίσκεψη.

 

Η σωστή μέτρηση απαιτεί την τήρηση ορισμένων κανόνων:

 

1.  Ήρεμο περιβάλλον καθιστός και το χέρι να βρίσκεται στο ύψος της καρδιάς.

 2.  Να μην έχει ανέβει σκάλες.

3.  Να μην έχει καπνίσει.

4.  Να μην έχει πιεί καφέ.

 

Που οφείλεται ?

1. Κληρονομικότητα.

2. Στο αυξημένο  βάρος.

3. Στο κάπνισμα.

4. Στη παχυσαρκία.

5. Έντονα αλατισμένο φαγητό.

6 .Άγχος.

7. Καθιστική ζωή.

8. Αλκοόλ.

 

Στις περιπτώσεις που δεν βρίσκετε αιτία μιλάμε για ιδιοπαθή υπέρταση. Σε ένα μικρό ποσοστό βρίσκεται κάποια παθολογική αιτία οπότε μιλάμε για δευτεροπαθή υπέρταση όπως στένωση νεφρικής αρτηρίας, ορμονικές διαταραχές, κ.τ.λ. Επίσης μπορεί να οφείλετε σε φάρμακα τύπου mesulid ή άλλα παυσίπονα αντισυλληπτικά και άλλα.

Αυτό που κυρίως προσβάλει η πίεση είναι τα αγγεία της καρδιάς του εγκεφάλου των νεφρών και των οφθαλμών.

Τα άτομα αυτά κινδυνεύουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους υγιείς να υποστούν έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεύρυσμα αορτής, αρτηριοπάθεια κάτω άκρων, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν διαπιστώσετε ότι η πίεση σας είναι υψηλή, είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Αυτός θα επιβεβαιώσει με μετρήσεις ότι έχετε πίεση, θα λάβει ένα ιστορικό, θα σας εξετάσει κλινικά και θα σας συστήσει κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις όπως γενική αίματος, ούρων, ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπέρηχο καρδιάς, βυθοσκόπηση κ.τ.λ. ώστε να ερευνήσει αν έχουν υποστεί βλάβη τα όργανα στόχους.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Πώς μπορείτε να προλάβετε ή να ρυθμίσετε την πίεση σας ?

Υπάρχουν τουλάχιστον 9 τρόποι που μπορεί να βοηθήσουν να μειωθεί η πίεση σας.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

1. Μειώστε το σωματικό σας βάρος εάν είστε παχύς.

2. Μειώστε την πρόσληψη του αλατιού με το φαγητό.

3. Τρώτε τροφές πλούσιες σε κάλιο.

4. Περιορίστε το αλκοόλ.

5. Σταματήστε το κάπνισμα.

6. Ασκηθείτε σε τακτική βάση.

7. Βρείτε χρόνο για ξεκούραση.

8. Πάρτε τα φάρμακα όπως τα έχει δώσει ο γιατρός σας.

9. Για οποιαδήποτε αλλαγή στην φαρμακευτική σας αγωγή ενημερώστε τον γιατρό σας.

Όταν η πίεση μας είναι αυξημένη, δεν παίρνουμε επιπλέον φάρμακα αλλα ενημερώνουμε το γιατρό σας. Κινδυνεύουμε πολύ περισσότερο από την απότομη πτώση της πίεσης παρά από την υψηλή πίεση.

 

Το σωστό ωράριο για μια υγιεινή ζωή!

 

Τι ώρα πρέπει να παίρνετε πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο. Πότε να κοιμάστε και πότε να πηγαίνετε βόλτα αν θέλετε να έχετε μια ωραία και υγιεινή ζωή... Το ημερήσιο πρόγραμμά μας μπορεί να θωρακίσει την υγεία μας, φτάνει να είναι συγχρονισμένο με το βιολογικό ρολόϊ του οργανισμού. Νέες μελέτες αμερικανών ερευνητών υποδεικνύουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και πότε στο διάστημα της 24ωρης δραστηριότητάς μας, αν πράγματι αποζητούμε το ιδανικό τρίπτυχο υγεία - ευεξία - ευτυχία. Το μυστικό είναι να κουρδίσουμε κατάλληλα το...
εσωτερικό βιολογικό ρολόι του σώματος. Αν το καταφέρουμε αυτό, τα υπόλοιπα είναι απλώς ζήτημα χρόνου. Ως προς τον συγχρονισμό, λοιπόν, οι επιστήμονες συνιστούν τα εξής:

8.00.
Πάρτε πρωινό
Επειτα από εννέα ώρες νηστείας, ο οργανισμός είναι έτοιμος για το πρώτο γεύμα της ημέρας. Αν δεν φάτε τώρα θα αρχίσει να «καίει» μυϊκό ιστό αντί για λίπος. Το πρωί έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα γλυκόζης που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και για τον λόγο αυτόν ένα πλούσιο πρωινό βοηθά τον οργανισμό να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

9.30
Βγείτε έξω από το σπίτι
Πολλοί φεύγουν αξημέρωτα και δουλεύουν σε τεχνητό φως. Είναι ωστόσο απαραίτητη η έκθεση στις ηλιακές ακτίνες γιατί το φως είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό και εντείνει την παραγωγή βιταμίνης D η οποία βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Μια βόλτα αυτή την ώρα είναι ιδανική, αλλά αρκεί και απλή έκθεση στο παράθυρο.

13.00
Φάτε μεσημεριανό
Είναι η ώρα που δουλεύει καλύτερα το πεπτικό σύστημα. Η διατροφολόγος Ούρσουλα Αρενς συνιστά ένα ελαφρό γεύμα με σωστή αναλογία πρωτεϊνών και υδρογονανθράκων που θα σας κρατήσουν ως το δείπνο. Ενα σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, τόνο και λαχανικά είναι το καλύτερο. Τα τσιμπολογήματα στα μεσοδιαστήματα βλάπτουν.

18.30
Ασκηθείτε
Η ανώτατη θερμοκρασία του σώματος ανεβάζει στο μάξιμουμ τη μυϊκή απόδοση και ενισχύει την ευελιξία, κατά τον δρα Τζεφ Ντέιβις, αθλητίατρο στην κλινική Μπέι του Κάρντιφ. Οι ενήλικες χρειάζονται 30 λεπτά ήπιας άσκησης πέντε ημέρες την βδομάδα ή 20 λεπτά εντατικής άσκησης για να ενισχυθεί και η καρδιακή λειτουργία.

20.30
Ωρα για δείπνο
Ως τώρα πιστεύαμε ότι δεν έχει σημασία η ώρα του βραδινού, αλλά τι τρώμε, εκτίμηση που αποδεικνύεται λανθασμένη. Οταν τρώμε σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα παίρνουμε βάρος, επειδή το βιολογικό ρολόι απαιτεί πρόσληψη τροφής σε συγκεκριμένες ώρες. Αν δεν λάβει τροφή την ώρα που πρέπει, αποσυντονίζεται και διαταράσσεται ο φυσικός μεταβολισμός του σώματος. Οι γιατροί συνιστούν να τελειώνουμε το βραδινό δύο με τρεις ώρες προτού πέσουμε στο κρεβάτι.

22.30
Ξαπλώστε για ύπνο
Είναι η καλύτερη ώρα για να αποκτήσει κανείς μια υγιεινή συνήθεια, να χαλαρώνει σε ήρεμο περιβάλλον μία ώρα προτού ξαπλώσει. Ο άνθρωπος χρειάζεται 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.